Vakantie

geschreven door Gudrun op 20-08-08 (15 jaren geleden) in Familie, Van alles en nog wat.

Het uitstapje van vorige week naar Center Parcs was niet onze enige vakantie dit jaar. Papa en ik zijn er in juli ook nog een weekje tussenuit getrokken, naar New York. Uiteraard zonder de kinderen, want anders is daar niet zo heel veel aan :-p Ik mag het trouwens ook niet gedroomd hebben om met jou acht uur op een vliegtuig te zitten, klein mormel.

In de tussentijd was jij dus bij oma en opa in Zomergem. Oma had er op voorhand een beetje schrik van, omdat ze dan aan handen en voeten gebonden zou zijn (wat wel een beetje zo was), maar het viel bijzonder goed mee, zei ze. Je sliep nog heel veel, zodat ze toch wel nog wat kon doen. Verder was je een bijzonder lief kind, vertelde ze. Je speelde, kroop rond, lachte, at flink, vulde flink je pampers (wat bijzonder belangrijk is voor een baby) en sliep wanneer het moest. Opa is ronduit gek op jou, net zoals bij je broer: hij kan uren naar je zitten kijken, en met je bezig zijn. Ze zijn zelfs vrijwel elke dag met jou gaan wandelen: aan het relaas te horen weet ik niet wie er het meest van genoot, jij of je grootouders!

In elk geval heb ik ze ook een blad met instructies meegegeven, en dat wilde ik je niet onthouden: het zegt wel een en ander over jou :-p

 

Recept voor een geslaagd Kobetje .

Ingrediënten:

- een Kobetje van ongeveer één jaar oud (het steekt niet op een paar dagen)
- een grote sportzak vol kleren
- een grote wasmand vol toebehoren

Werkwijze:

- als het Kobetje ‘s morgens voor zeven uur wakker wordt, dan draait men hem het best gewoon op zijn zij, geeft hem een tuut, steekt een beestje tussen zijn handen, en zegt vermanend dat hij nog moet slapen.

- bij het wakker worden na zeven uur, warmt men een fles water van 240 ml, doet men daar 8 schepjes poedermelk bij, rolt de fles tussen de handen, schudt ze nog een behoorlijk tijdje stevig door, legt een Kobetje bij zich in bed, en steekt vervolgens de tuut (op 3 streeptjes) in zijn mondje. Het Kobetje zal geruisloos de fles ledigen. Indien hij toch begint te protesteren, dan is de fles niet genoeg geschud, en dient men nog even grondig bij te schudden om de klonters te verwijderen.

- daarna geeft men het Kobetje eventueel een wasbeurt, een verse pamper, en kleedt men het Kobetje aan. Benodigdheden zitten in de sportzak.

- Rond negen uur begint het Kobetje een beetje te knikkebollen, of zelfs vervelend te doen: hij wil aandacht en wordt huilerig. Oplossing: verse broek en/of bedje binnen, voorzien van een slaapzak, een tuut en een beertje.

- Na zijn voormiddagslaapje, meestal rond elf uur, wil het Kobetje gevoederd worden. Oplossing: men neme twee kleine aardappeltjes of wat rijst, verse groenten (een wortel of twee, wat aubergine, spinazie, ...) en een klein stukje mager vlees, en men doet dat in het mandje van het stoomkokertje. Dat heeft men eerst gevuld met water via het kannetje, tot streepje 3. Dan zet men dit aan door de knop naar links te draaien. Wanneer het lichtje uit is, neemt men het mandje uit de stoomkoker (pas op voor verbrande pollekes), giet men het water weg, giet men de inhoud van het mandje in het kokertje, voegt men wat water en een kluitje boter toe, en mixt men de inhoud door de knop naar rechts te draaien.
Daarna zet men een Kobetje in een hoge stoel, geeft dat een klein blauw flesje met fris water, doet dat een afwasbare slab aan, en voedert hem de gemixte brij.

- Na het eten kruipt het Kobetje graag wat rond. Men laat hem bij voorkeur doen, op voorwaarde dat alle obstakels en kleine voorwerpen uit de buurt zijn weggehaald. Let op: het Kobetje is rapper dan men denkt.

- Rond één uur, soms iets later, begint het Kobetje opnieuw te knikkebollen, of opnieuw vervelend te doen: hij wil aandacht en wordt huilerig. Oplossing: verse broek en/of bedje binnen.

- Rond drie uur moet het Kobetje opnieuw voorzien worden van nutriënten. Daarvoor voorziet men best wat fruit: een appel, een banaan, een nectarine, wat kersen... Twee stuks fruit worden gemixt, samen met het sap van een sinaasappel. De brij dient daarna aangedikt te worden met koekjesmeel, en aan het Kobetje opgediend te worden per lepel. De omstandigheden zijn daarbij dezelfde als bij het middageten.

- Soms zal het Kobetje daarna opnieuw even in bed moeten.

- Rond half zeven is er opnieuw etenstijd voor het Kobetje . Hij wordt in zijn hoge stoel gezet, voorzien van een flesje water, en men dient hem boterhammen te serveren. Deze moeten bij voorkeur wit zijn, eventueel licht grof, en in kleine stukjes gesneden zijn. Eventueel kan hierbij een beleg gebruikt worden van een klein beetje boter, of zelfs een beetje mager vlees, zoals kippewit. Een drietal kleine boterhammen volstaan zeker.

- Daarna moet het Kobetje in slaapgereedheid worden gebracht: een verse luier, en boven zijn bodytje een pyama.

- Aansluitend wordt het Kobetje voorzien van een grote fles melk, zoals beschreven hierboven. Indien het Kobetje hierbij strategisch in de hoek van een zetel wordt geplaatst, zal het Kobetje zelf zijn fles leegdrinken.

- Daarna, afhankelijk van de vermoeidheidsgraad van het Kobetje , laat men hem nog even spelen, of steekt men hem in bed. Hiervoor wordt hij zacht en sussend toegesproken met de woorden: ‘Kom, Kobetje , wij gaan slapen. Ja, wij gaan slapen" met nadruk op het woord slapen. Men dient hem in zijn slaapzak te steken, en dan in een vrij duistere kamer op zijn zij te leggen, met een tuut in zijn mond en een beestje tussen zijn handjes.

- Wil het Kobetje niet slapen, dan kunnen er verschillende redenen zijn.
1. Hij is niet moe.
2. Hij is moe, maar er valt nog teveel te beleven.
3. Hij is moe, maar heeft last van zijn maagje. Dan wordt er een lepeltje Gaviscon toegediend aan het Kobetje .
4. Hij is moe, maar moet eerst nog een luier vullen en dat blijkt maar niet te lukken. Oplossing: men neme een glycerinesuppo, steekt dat in het poepje van het Kobetje , wacht een vijftal minuten met het Kobetje op schoot, en ververst dan de broek. Probleem opgelost.
5. Hij heeft koorts. Hij is ziek. Men neme een Perdolansuppo, steekt dat in het poepje van het Kobetje , en probeert het Kobetje zoveel mogelijk te sussen. Succes.

Mochten er nog vragen zijn, gelieve de helplijn te raadplegen.

Bij het in acht nemen van voorgaande raadgevingen, kan er bijna niks mislukken bij het maken van een gelukkig Kobetje . Succes!